Angststoornis

Iedereen is wel eens angstig. Angst helpt ons te reageren op dreigend gevaar. Bij angst bereidt uw lichaam zich voor om tot actie over te gaan. U kunt vluchten of vechten. Het kan ook zijn dat u niets doet, omdat u ‘bevriest’. In een bedreigende situatie maakt het lichaam stresshormonen aan, zoals adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat uw hart sneller gaat kloppen, uw bloeddruk stijgt en dat uw bloed sneller gaat stromen. Dit is een normale reactie van ons lichaam.

Soms worden normale situaties als bedreigend ervaren en dan kan de angst geleidelijk uw leven gaan beheersen. Angst wordt niet vanzelf minder, maar breidt zich uit. Het is van groot belang dat uw angst uw leven niet gaat beheersen. Wacht daarom niet te lang, maar zoek tijdig hulp. Wij helpen u graag weer grip te krijgen op het leven.

Wat is een angststoornis

Bij een angststoornis is er sprake van angst zonder dat er echt gevaar dreigt. U kunt last hebben van hartkloppingen, transpireren, misselijkheid of een benauwd gevoel. Ook kunt u slaapproblemen, concentratie- of geheugenproblemen ervaren of kunt u veel piekeren. Het kan ook zijn dat u zich voortdurend gespannen voelt. Uw angst kan uw leven volledig beheersen, zodanig dat u bepaalde situaties gaat vermijden. Zo kunt u ineens bang zijn om naar een supermarkt te gaan, om de lift of het openbaar vervoer te nemen of vermijdt u sociale situaties. De angst belemmert u in uw dagelijks functioneren. Door het vermijden van sociale situaties krijgt u een steeds beperkter sociaal leven.

Behandeling om maat

Angststoornissen zijn er in verschillende vormen. Het is mogelijk dat u last hebt van meer dan een angststoornis. Hierdoor is maatwerk bij een angststoornis belangrijk. Bij MiCare laten we de behandeling zoveel mogelijk aansluiten op uw persoonlijke situatie.

Om in aanmerking te komen voor een behandeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Uw eerste gesprek bij MiCare heeft u met onze psychiater of gespecialiseerde psycholoog. (ook wel regiebehandelaar genoemd). De regiebehandelaar stelt de diagnose en bepaalt welke behandeling u krijgt binnen de generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. Daarnaast stelt de regiebehandelaar het definitieve behandelplan op. De psychiater schrijft, indien nodig, ook medicatie voor. Indien wenselijk voor uw klachten kunt u bij MiCare ook terecht voor ergotherapie, fysiotherapie of diëtetiek.

Géén wachtlijsten

Heeft u al lange tijd last van angst(en) en belemmert deze angst u in uw dagelijks leven? Blijf hier niet mee rondlopen, maar vraag om hulp. Wij helpen u graag. Bovendien hanteren wij geen wachtlijsten. Voorkom verdere klachten en durf om hulp te vragen.

Zorgverzekering

Behandelingen voor psychosociale zorg worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er wordt géén eigen bijdrage in rekening gebracht, afgezien van het landelijk geldende eigen risico. Voor de vergoeding hiervan heeft u een verwijsbrief nodig. Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan deze voor u uitschrijven.

Aanmelden

Herkent u zich in het bovenstaande en wilt u zich aanmelden voor een behandeling? Neem dan telefonisch contact met ons op via 045-785 14 80 of vul het aanmeldformulier in.