Depressie

Voelt u zich de hele dag door somber, ongelukkig en terneergeslagen? Heeft u weinig interesse voor uw dagelijkse activiteiten? Mogelijk eet en/of slaapt u slecht of juist veel. Een depressie kan een grote impact hebben op uw dagelijks leven. Wij helpen u graag weer grip te krijgen op het leven.

Wat is een depressie

Iedereen is wel eens down of heeft wel eens een dag dat hij/zij nergens zin in heeft. Dat is normaal en hoort bij het leven. Bij een depressie verdwijnen deze gevoelens echter niet. Elke dag voelt u zich somber en leeg. U ziet er tegenop om de dag te beginnen. U slaapt slecht of heel veel. Overdag voelt u zich moe en futloos. Niets of niemand kan u opvrolijken. U hebt weinig tot geen plezier aan dingen die u altijd graag deed. Ook uw eetlust kan verminderen, of misschien eet u wel heel veel. U kunt zich moeilijk concentreren en/of ervaart problemen met uw geheugen. Wellicht bent u snel geïrriteerd, heeft u last van schuldgevoelens of vindt u het moeilijk om besluiten te nemen. Veel piekeren of gedachten aan zelfdoding kunnen ook bij een depressie voorkomen.

Depressieve klachten staan uw dagelijks functioneren in de weg, zowel thuis als op het werk. Een depressie is niet direct zichtbaar, maar veranderingen in uw gedrag en houding vallen ook anderen op een gegeven moment op. Het is van belang dat u niet blijft lopen met uw depressieve klachten. Zoek tijdig hulp om erger te voorkomen.

Behandeling om maat

Een depressie wordt door iedereen anders ervaren. Soms staan stemmingsklachten op de voorgrond, soms de problemen met slapen of eten, of spanning en onrust.

Om in aanmerking te komen voor een behandeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Uw eerste gesprek bij MiCare heeft u met onze psychiater of gespecialiseerde psycholoog (ook wel regiebehandelaar genoemd). De regiebehandelaar stelt de diagnose en bepaalt welke behandeling u krijgt binnen de generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. Daarnaast stelt de regiebehandelaar het definitieve behandelplan op. De psychiater schrijft, indien nodig, ook medicatie voor. Indien wenselijk voor uw klachten kunt u bij MiCare ook terecht voor ergotherapie, fysiotherapie of diëtetiek.

Géén wachtlijsten

Heeft u al lange tijd last van somberheid en neerslachtigheid? Wacht dan niet langer met hulp zoeken. Wij helpen u graag. Bovendien hanteren wij geen wachtlijsten. Voorkom verdere klachten en vraag om hulp.

Zorgverzekering

Behandelingen voor psychosociale zorg worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er wordt géén eigen bijdrage in rekening gebracht, afgezien van het landelijk geldende eigen risico. Voor deze vergoeding heeft u een verwijsbrief nodig. Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan deze voor u uitschrijven.

Aanmelden

Herkent u zich in het bovenstaande en wilt u zich aanmelden voor een behandeling? Neem dan telefonisch contact met ons op via 045-785 14 80 of vul het aanmeldformulier in.